Lámpás Díj

A Bolyai Club Wiki wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Zsolooo (vitalap | szerkesztései) 2015. december 10., 14:40-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Ki kapja? == A díj annak az aktív fiatal klubtagnak a megjutalmazására szolgál, aki az adott évben a legtöbbet tette a Club-ért. Ez körülbe…”)

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Ki kapja?

A díj annak az aktív fiatal klubtagnak a megjutalmazására szolgál, aki az adott évben a legtöbbet tette a Club-ért. Ez körülbelül a BOT-díj Fiatal Bolyaisok számára létrehozott megfelelője.

Miért Lámpás-díj?

A név eredete erre a korszak-leíró viccre eredeztethető vissza:

Még az 50-es évek elején egy ésszerűsítő brigád járta a földeket, új és hatékony technikára akarták tanítani a hagyományok láncaiban vergődő parasztságot. Útjukban egyszer meglátnak egy öreg parasztot, aki épp kaszálgat kinn a réten.Odamennek hozzá.

- Nem jól csinálja az elvtárs, így nem elég termelékeny a munkája. A kaszanyél túloldalára is kellene szerelni egy vasat, mert úgy akkor is vágná a füvet, mikor visszafelé húzza a kaszát. Mit lehetett tenni? Az öreg rárakott még egy vasat a kaszára. Egy év múlva megint elvetődik hozzá a brigád, megnézik a munkáját, de most sem elégedettek vele:
- Így már valamivel jobb, de még termelékenyebb volna az elvtárs munkája, ha hátul a nadrágszíjába beakasztana egy gereblyét.
- Egy gereblyét a nadrágszíjamba?! Minek?
- Mert úgy mindjárt össze is szedné a szénát maga mögött. Az öreg kénytelen-kelletlen ezt is megcsinálja, de mikor a következő évben újra meglátja az ésszerűsítő brigádot, hanyatt-homlok elhány mindent, elmenekül, de még futás közben is kiáltozik:
- Tudom ám, hogy mit akarnak tőlem, tudom én!
- Mit?

- Azt, hogy akasszak egy viharlámpát a tökömre, mert akkor éjszaka is tudok dolgozni!!!

(Moldova György: A paraszt és a technika)


Díjazottak

??? Kiegészítendő rész!