Gány

A Bolyai Club Wiki wikiből

A Gány (vagy más néven Dzsuva) egy önálló személyiséggel rendelkező kosz illetve rendetlenség forrás. Különleges ismertetőjele, hogy nagyon könnyen megveti a lábát bárhol, és ha ez megtörtént exponenciálisan terjed a Tér-Idő kontinuum minden irányában. Ha egyszer valahol megvetette a lábát szinte kiírthatatlan, ugyanis mindig felüti valamelyik sarokban, asztalon vagy szegletben a fejét. Kezelése csak folyamatos és szorgalmas takarítással érhető el.


Élőhelye

Előhelye jellemzően a Bolyai Club helyiségei, valamint rendezvényeinek helyszíne, de más kollégiumi szobákban is felütheti a fejét (VIGYÁZAT! A kollégiumi szobákban magára hagyott GÁNY sokkal veszélyesebb, mint a clubhoz köthetők. Ha szakavatatlan személy ilyennel találkozik, semmiképpen ne próbálja meg egyedül likvidálni! Azonnal forduljon szakemberhez, és csak arra figyeljen, hogy ne terjedhessen a szobán kívülre a dzsuva! Leginkább a club helyiségeinek védelme indokolt ilyenkor, de folyosóra is érdemes vigyázni!) Legyakrabban bulik után jelenik meg a legkülönbözőbb helyeken (pl. szoba közepe, fotel, TV teteje, stb.), de a mindennapokban is könnyen találkozhatunk vele legkedveltebb pihenőhelyein (pl. konyha, wc, stb.).


Összetétele

Összetétele rendkívül szerteágazó, így igazából nem is beszélhetünk egy egységes fajról, sokkal inkább előlények egy csoportjáról.

Kis-Gány: Gyakorlatilag az embrionális állapottól a teljesen kifejletlen utódig minden gányt ebbe a fajtába sorolunk. Felismerése eléggé nehézkes az avatatlan, vagy csak egyszerűen fürkészni lusta szempárnak. Éppen ezért veszélyes, mert ha nem ismerik fel időben, szinte bizotan kifejlett egyed lesz belőle. Jellemzően egyszerű rendetlenség, némi kosszal párosulva. Ez a legártalmatlanabb megjelenési formája. Likvidálása mindösszesen fél-egy óra alatt elvégezhető. Személyre még nem veszélyes, de érdemes vigyázni vele, és időben megsemmisíteni, mert könnyen Gánnyá alakul (akár 1-2 nap alatt). Bárhol, az év bármely szakában megjelenhet, természetes velejárója az emberi közösségnek (lásd még: Gretchin és Ork együttélés [1] )

Gány: Ez már egy igazi kifejlett példány. Az átlag emberek 90%-a felismeri, és nem téveszti össze semmivel. A Kis-Gányhoz képest már kifejlődtek a mosatlan edényből álló szervei, illetve egy két példány esetében (jellemzően a hím egyedeknél) a pizzás és egyéb kajás dobozokból formálódott díszes harcidísze is megfigyelhető. A nagyobb és idősebb pédányok már különböző, de nem túl előrehaladottan errodálódott ételmaradékot is tartalmazhatnak. Emberre még közvetlenül nem veszélyes, de háziállatokban már komoly kárt tehet (pl. muanyag villadarab lenyelése az egyhetes zöldülő virsli megevése közben). Óvjuk ettől a veszélytől szegényebb sorból érkező IK-s szobatársainkat is!!! Szaga az enyhétől a közepesig terjedhet, de semmiképpen sem irritáló még. Kialakulása természetesen Kis-Gányból lehetséges, a szorgalmi időszak bármely hetében, de létezik spontán egy nap alatt kinövő vállfaja is (jellemzően szorgalmi időszak hétvégéin, vagy csütörtökön jelenik meg ez a fajta). Likvidálni még egyszerű, ám már sokkal nehézkesebb, mint a kisgányt. Feltétlen szükséges eszközök: partvis, motoros fóka, hipó. Általában 1-2 órát igényel mire teljesen el lehet tünteni, de csoportosan jellemzően még ez is leszortíható fél órara.

Nagy-Gány: Kialakulhat egyszerű Gány továbbfejlődéseként (ez a legjellemzőbb formája), de club bulik, éves nagy rendezvények (Bambi, BN, Showhajtás, stb.), szülinapok alkalmával is előszeretettel jelenik meg. A Gányhoz képest sokkal fejletebbek a mosatlanból (ez esetben már szinte biztosan találunk benne olajtól, zsírtól csöpögő darabokat), bontott szeszes ital maradványkoból, és az ételmaradékból álló szervei. Az ételmaradékok (ha továbbfejlett példányról van szó) biztosan 1-2 hetesek, tehát szaguk az átlagos kollégistára nézve biztosan émelyítően veszélyes, így nyilvánvalóan, ez már egy emberre veszélyes fajta. Közvetve a közösségre is lehet veszélyes hatásokkal, ha "ki a f*sz az a Fenyvesi?", vagy Selymesi rátalálnak. Lehetséges következmények: zárcsere TMK-val, BC-s rendezvények megakadályozása, kollégiumi pénzek megvonásának kísérlete, vagy akár klubhelyiség bezárás is. Az eltávolítása még csoportosan is több órát vesz igénybe! Hidegzsíroldó hasznos segédeszköz lehet.

ATOM-NAGY-GÁNY: Ez az egyetlen Gány fajta, mely önmagától nem, csak idővel alakulhat ki Gányból vagy Nagy-Gányból (csak idő kérdése). Jellemzően vizsgaidőszakban, illetve nyáron van rá legnagyobb esély, de mivel az éves rendezvények jellemzően egybeesnek a Gányok párzási és legfőbb fejlődési időszakával, 1 hét alatt akár ilyenkor is megjelenhet. Megjelenésre pontosan olyan mint a Nagy-Gány, csak ez ATOM-NAGY. Kiterjedése mellett még fontos különbség lehet, hogy az ételmaradékok megfelelő hőmérsékleten és megfelelő alapanyagokat tartalmazva (hús, tej, stb.) rohadtak legalább egy hetet az azokat tartalmazó edényekben, így 10-ből 9 emberre biztosan közvetlenül veszélyesek (jellemző tünetek: rosszullét, hányás, ájulás, roszabb esetben sárgaság). A közösségre nézve is már a kifejezetten veszélyes kategóriába tartozik (egyes elemzők szerint Selymesinél biztosan azonnali klubhelyiség bezárást vonna maga után egy kifejlett ATOM-NAGY-GÁNY megtalálása). FIGYELEM! Csak nagy csoportosan szabad egy ATOM-NAGY-GÁNY likvidálásának nekiállni. Különös szagképzettséget igénylő, szakszerű segítség igénybevétele javasolt (az egyéni áldozatok minimalizálásának érdekében). Hidegzsíroldó kötelező! Akár többszöri felület tisztítás is szükséges lehet, illetve a tisztításnak lehetnek kellékbeli áldozatai is (pl. jövőben használhatatlanná vált edény).


Legendás Gyányok

A/913: A legendák szerint ebben a szobában több legendás Gány is élt az évek során, de a leghíresebb mind közül a 2004 őszétől 2005 tavaszáig növekedő és virágzó GÁÁÁÁÁNY, mely Fajth István (Pifta), Szabó Attila (Maugli), Sztupák Gábor Attila (Sztupi) bentlakása alatt manifesztálódott. A krónikák szerint létezése során több elő és holt dolgot is megevett, magába olvasztott, és a megölése során olyan hősök is segédkeztek, mint Simon Gábor (Füles), vagy Somogyvári Tamás (Soma), de napokig tartó véres küzdelemben sikerült végezni vele! Tiszelet a hősöknek! Erről a szörnyről készült egyetlen máig fennmaradt és hiteles amatőr fotó megtalálható a 2005-ös "Mesél az erdő..." című BN újságban is.

A 2007-es nyári nagytakarítás alkalmával került elő Qcora-Borisz szobájából (B/413?) a kék edény keresése közben egy 40 literes alumínium(?) főzőalkalmatosság (is). A kék edényben még azonosítható volt a megkékült és kiszőrösödött galuska (mely egy nyári csülökpörkölt (a legenda szerint) mellé készült, és "Ki ne dobjátok!" felkiáltással került át Boriszhoz megőrzésre), de a másik edény begyűjtési idejéről, illetve eredeti tartalmáról sem ő nem tudott nyilatkozni, sem pedig mi nem tudtuk megállapítani. Az edények helyreállítása során a 40 literesből eltávolítottunk mindent, majd a különös színű alját súrolva az betört, és kiderült, hogy még egy szint gányt el kell távolítani.