Nyitás

A Bolyai Club Wiki wikiből

A Keki által alapított, a Sügérben működő büfé nyitva tartása.

Története

A '90-es évek előtt

Négy nyitás is volt egy héten, tojásos nokedlit is árult a club és még egy zuhanyzó is volt a Sügérben.

A '90-es évek

A '90-es években a kollégium szabályozta, hogy mekkora árréssel dolgozhat a büfé. Ez nem volt több, mint 15%, így a nyereség csak arra volt elég, hogy a büfé fönntartsa magát, miközben sokan azt hitték, hogy Rufi a büféből él. A bolyaisok valójában társadalmi munkának tekintették a nyitást.

Ekkoriban még heti három nyitás volt: kedden melegszendvicset, hot dogot, virslit, szerdán vagy csütörtökön palacsintát, hétvégén paprikás krumplit árult a Bolyai. Ez utóbbit általában Rezi főzte. Természetesen időről időre előfordult, hogy más is fölkerült az étlapra - főleg ünnepi alkalmakkor. Az volt a bolyaisok hozzáállása, hogy nyitás nem maradhat el, valamint a hét adott napjain mindig ugyanazt árulják. Többször fölmerült, hogy különleges alkalmakkor elmaradjon egy-egy nyitás, de végül ez szinte sosem történt meg: évek alatt is talán csak egyszer fordult elő. Így a koleszosok mindig tudhatták, a Bolyaiban nem fognak csalódni, stabilan megkapják, ami éppen aznapra ki van írva: ha csütörtök , akkor palacsinta. Így a palacsintának kiemelkedő sikere volt - nem is árulták máshol a koleszban: nyitás elején az alagsorba levezető lépcső tetejéig állt a sor. Ezen kívül a sörért voltak még hajlandóak az emberek végigállni a hosszú sort, mert jóval olcsóbb volt, mint máshol a koleszban. Ezekben az időkben készült el az árlista is, amire műanyagból kivágott lapokat lehetett kiakasztani, amiken az árult ételek és italok voltak kiírva. A vendégek előtt nyitva álltak a club helyiségei: a Lovagterem, a Táncterem, a TV-szoba, a WC és a Sügér ebédlő része, ahol a két nagy asztal van. A nyitás csak a konyhában folyt. A Kis stúdióból kábelek vezettek a Táncterem és a Sügér hangfalaihoz, így zene is szólt. A TV-szobában videóklub működött, rendszeresen híres emberek lettek meghívva beszélgetésre. Volt itt többek között Verebes Istvan, Gálvölgyi János, Knézy Jenő, Markos György. Mindez hozzájárult a jó hangulathoz, talán ez is oka volt a sikernek. Nyitás előtt rendbe kellett tenni a clubot, utána pedig ki kellett takarítani, így a club csak vizsgaidőszakban volt gány állapotban.

Sajnos az új igazgató - Bársonyi István - bezáratta a clubos büféket, alig sikerült Rufinak kiharcolnia, hogy a club legalább heti egy alkalommal nyitva maradhasson.

A '90-es évek végén nem ment jól a palacsinta, ebben az időben elég kevés pénze volt a koleszosoknak, rendszeresen megmaradt egy csomó palacsinta a nyitás végére. Ezért aztán Halcsi és Felszálló Levi azt találták ki, hogy néhány tálcányi palacsintával körbejárják a kollégiumot. Mindenkit leszólítottak a portánál illetve az emeletek folyosóin, valamint meglátogatták Halcsi ismerőseinek népes táborát a szobáikban. A végére szinte mindig elfogyott az összes palacsinta. Ez a szokás később sem veszett ki a köztudatból.

Mókás történetek

Arabok a Sügérben

Mielőtt rendeltek volna a paprikás krumpliból, a muszlim vallásúak óvatosságból megkérdezték, hogy ugye nincs benne disznóhús. Azt a választ kapták, hogy niiiiiiiincs, miközben ott álltak benne a hatalmas bevagdosott szalonnadarabok. Persze ők is tudták, hogy mi a helyzet, de hát ők megkérdezték. Közben persze vígan iszogatták a sört. Arra hivatkoztak, hogy a pincében Allah nem látja, mit csinálnak, illetve, hogy ha esznek rá, akkor Allah fölülről csak a kaját látja...

Páncélos nyitások

A '90-es évek második felében is nehéz volt összeszedni a nyitásokhoz elegendő embert, mivel a club csak körülbelül 25 főből állt, és heti három nyitás volt. Hiába járt körbe a nyitópapír a megbeszélésen, gyakran voltak üres rubrikák rajta. Nem így volt ez olyankor, amikor a 1101. szoba és haverjaik elhatározták, hogy valamelyik nap ők fognak nyitni. Ilyenkor szívesen csatlakoztak a nyitókhoz mások is, mert tudni lehetett, hogy hatalmas buli lesz. Az első ilyen alkalommal - mint tejfeles szájú gólyát - Halált zavarták ki piáért a többiek. Hamarosan vissza is tért - kupakos borral... Hát nem örültek a többiek! Ennek ellenére a pia elfogyott és a hangulat is a tetőfokára hágott, éneklés, hülyéskedés töltötte meg ilyenkor a Sügért, és egy kicsit a vevőkre is átragadt a jó hangulat. A "páncélos" név Halcsitól származik, a piát hívta így. Ezután is ő volt a piafelelős. Később Rufi is szívesen csatlakozott az ilyen nyitásokhoz. Egyik alkalommal olyan magasra hágott a hangulat, hogy Gubenc még a helyéről levett ablakot is szétrúgta.

Baleset

Egyszer Apóka elvágta a kezét egy keményre sült szélű palacsintával.